Tiedän että taidetta on science fiction

Vautsiti vau vau: uusimman Portti-lehden arvion mukaan Kolmen ajan maa onkin oikeastaan science fictionia eli tieteiskirjallisuutta, onhan siinä keskeisessä osassa energiamuunnin. Niklas Bengtsson on kirjoittanut kirjastani oikein kannustavan ja myönteisen arvion. Siinä sanotaan mm:

Poikkeavuuden, ystävyyden, leikin sekä lasten ja aikuisten välisten suhteiden kuvauksen takia Lukkarilan teoksessa on runsaasti vakavampaakin sisältöä. Kolmen ajan maa ei ole pelkkä fantasiaseikkailu pakollisine lohikäärmeineen.

Aika kivasti sanottu, ja hienoa, että kirja on huomioitu tieteis- ja fantasiakirjallisuuden pää-äänenkannattajassa.

Aiemmin kesällä myös Marika Riikonen kirjoitti ihan kannustavasti KAMsta Hämeen Sanomissa. Erityisesti minua ilahdutti seuraava:

Tarina on jännittävä ja kauniisti kerrottu. Ajoittain kirjan tunnelma tuo mieleen Astrid Lindgrenin saturomaanit.

Ja tämäkin huomio minun on kyllä posket vähän punottaen myönnettävä todeksi:

On siinä ja siinä, ettei Lukkarilan kerronta lipsahda liian osoittelevan opettavaiseksi.

Osoitteleva opettavaisuus on kyllä yksi helmasynniestäni. Minkä kansankynttilän maailma minussa menettikään. 🙂

Myös Venlan alkeiskurssi on noteerattu, etenkin kirjastopuolelta. Esimerkiksi näin.

Nämä myönteiset huomiot tulivat kyllä mukavaan paikkaan, kun tässä välillä olen rypenyt, jos en nyt aivan murheen alhossa, niin ainakin itsesäälin rutakossa. Kun kirjailijaystävät ovat viime aikoina julkaisseet postauksia, jotka vilisevät esiintymispäivämääriä, minusta tuntui vielä keskikesällä, ettei itseäni ole kutsuttu juuri minnekään, jos Helsingin kirjamessuja ei lasketa.

Ei lasketa? Hesahan on kirja-alan ykköstapahtuma, saan olla tyytyväinen, että olen siellä mukana. Ja lisäksihän olen tulevana maanantaina Hämeenlinnan pääkirjastossa nuorisokirjailijavierailulla yhdessä Hanna van der Steenin, Kirsti Kurosen, Vilja-Tuulia Huotarisen ja Anneli Kannon kanssa. Ja 19. syyskuuta keikkaa pukkaa kirjakauppa-alan Näin on kirjat -tapahtumassa täällä koti-Tampereella. Että ei minua ole mitenkään unohdettu.

Vaikka siltä vähän aikaa tuntuikin. Liekö sitten ollut huonoa itsetuntoa vai unohdetuksi tulemisen pelkoa. Onneksi aina yhtä ystävällisen ja kannustavan kustannustoimittajani kanssa keskustellessa minulle selvisi, ettei kustantaja valitsekaan itsevaltiaan tavoin, ketkä pääsevät messuille. Päätöksen siitä, kuka on inessä ja kuka ei, tekee viime kädessä (kustantajan ehdotusten pohjalta) messuorganisaatio. Olisin tykännyt olla mukana Turussa, pidän kaupungista ja messujen rennosta otteesta siellä, mutta olinhan siellä kahtena edellisvuonna. Ehkä pääsen Turkkusse taas ensi vuonna?

Nyt riittää bloggaus, taidan ryhtyä taiteen tekemiseen : ). Vaikkapa tämän säestyksellä:

Edit: Onpas todella noloa, huomasin juuri, että olin kirjoittanut Marika Riikosen nimen juttuun väärin. Noh, kutsuihan kirjailijakollegakin minua taannoin blogissaan Päivi Lukkariseksi… Mutta vilpitön pahoittelu Marikalle joka tapauksessa. Korjasin nimen kuntoon.

7 comments

 1. ”Tiedän että on juntteja monia, jotka lukee vain jerrycottonia… mutta minä olen intellektuelli ja tiedän että taidetta on” 🙂 🙂

  Onneksi kustannustoimittajasi osasi kertoa asioiden oikean tolan. Sitä paitsi, sun kirjat on oikeesti hyviä.

 2. Mielenkiintoista, että jopa sinä, joka olet kirjoittanut jo niin monta kirjaa, käyt läpi noita itsellekin tuttuja ajatuksia.Kirjailijoille pitäisi olla joku opaskirja, jossa kerrottaisiin tällaisista asioista, niin kuin sen miksi tai miten messuille pääsee. Karistolaiset mainitsivat, että ovat aika kilttejä näissä messuasioissa. Että joku toinen kustantamo saattaa nurisemalla saada seuraavaksi vuodeksi enemmän paikkoja. Tai sitten ei? Itselleni oli ihan mysteeri miksi pääsin mukaan. Kenties esikoiskirja antoi etuaseman ja seuraavien kirjojen osalta ei olekaan niin helppoa päästä. Aika näyttää.
  Onneksi olkoon hienoista kritiikeistä! Ja nähdään maanantaina. 🙂

 3. Kiitos, kiitos, Tuija. ”Luen kirjat tietysti englanniksi / kun se tekee ne vielä hienommiksi.” 🙂

  Hanna: Kai se yhteyslanka äitiyden ja kirjailijuuden välillä on se, että aina tuntee itsensä riittämättömäksi. Ja sitten, kun yksin puurtaa tekstien kanssa, jää vaille sitä työkaverien tai esimiehen kannustavaa palautetta, ja esimerkiksi yksittäinen tyrmäyskritiikki voi saada ihan kohtuuttoman painoarvon omassa päässä.

  Pääsit Hanna muuten messuille, koska kirjoitit hienon kirjan, joka kiinnostaa varmasti lukijoita. Mutta tuo opaskirja aloittelevalle kirjailijalle on tosi hyvä idea, ehkä alat itse keräillä vatsaan tulevia ihmetyksen aiheita ja toimitat niistä kirjan ”tuleville sukupolville”?

  Kariston väelle voi kyllä nostaa hattua, minusta meidän kirjailijamme ovat aina näkyneet hienosti messuilla ja muissakin riennoissa.

  Näkemiin maanantaina!

 4. Arvaas muuten kenen vinkkauspinoon on juuri verätty Venlan alkeiskurssi ja Kolmen ajan maa? 🙂 ja on siellä eräs Ennustuskin…

 5. Verätty on kerätä ja vetää sanojen sulauma, jolla kuvataa kirjojen keräämistä, valikoimista ja uutuushyllystä omaan pinoon vetämistä…

 6. @Päivi: kiitos tuesta. 🙂 Tuolla perusteella sinun olisi tietysti pitänyt päästä Turkuun ja jo ennen minua. Tuuripeliä. Ja totta maar, mukavaa porukkaa ovat Karistolla ja tekevät työnsä hyvin! En yrittänyt tällä kritisoida heitä vaan kerroin vain erään kustannustoimittajan oman mietteen asiasta.
  @Tuija: 🙂

 7. Tuija: Mukava kuulla, että Venla pääsee vinkattavaksi! Ja hieno uussana tuo verätty, otan heti käyttöön! Veräsinhän juuri aamiaisvärkit pöydältä jääkaappiin. Sitten, vähän kärvistellen, verän maksamattomat laskut sekalaisten papereitten pinosta ja yritän hoitaa ne asiallisesti. 😉

  Hanna: Minähän olen ollut Turussa ja ennen sinua 😉 vuosina 2009 ja 2010. Eli on ehdottomasti oikein, että sinä, erinomaisen esikoiskirjan tänä vuonna julkaissut, olet mukana. Enkä suinkaan kuvitellut, että olisit jotenkin kritisoinut kustantamon väkeä! Kyseessä oli vain sellainen yleinen huomio siitä, että Karistolla tehdään oikeasti töitä kirjojen ja kirjailijoitten näkyvyyden eteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s